Vaarregels voor beginners
Op het water is het natuurlijk puur genieten, maar dat moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Als je nog niet zo ervaren bent kunnen vaarregels voor beginners zeer waardevol zijn. Net als in het verkeer gelden er namelijk op het water ook een aantal regels om zo veilig mogelijk van A naar B te gaan. Varen is iets dat je moet leren, het vergt vaardigheden en ervaring. De vaarregels voor beginners helpen je met de eerste stappen naar een gevorderde stuurman of vrouw. Uiteraard speelt de boot waar je mee vaart ook een rol. Een motorboot is heel anders varen dan wanneer je vaart met een zeilboot. Wees je dus ook daar bewust van.
In deze blog hebben we een aantal handige vaarregels voor beginners gezet inclusief tips.
Een goede start is het halve werk
Wanneer de basis goed is, denk aan de technische aspecten van de boot en natuurlijk voldoende brandstof dan ben je al heel ver. Voor afvaart krijg je van ons uitgebreide gebruiksinstructies bij het schip. Deze kun je meenemen tijdens het varen en nog eens rustig doorlezen. Op die manier ben je in elk geval al voorzien van voldoende informatie. Natuurlijk komt bij een goede start ook basiskennis vaarregels te pas.
5 Vaarregels op een rijtje
1: Beroepsvaart gaat voor (groot gaat meestal voor klein)
Schepen die langer zijn dan 20 meter vallen onder beroepsvaart. Ze zijn beperkt in hun manoeuvres en de kapitein kan het schip vaak niet snel stilleggen. Blijf dus uit de buurt van grote schepen en ga er vooral niet vóór varen. Een dergelijk schip heeft voor de boeg een dode hoek, waar de schipper je niet meer kan zien.
2: Stuurboordwal gaat voor
Als er sprake is van een gemarkeerde vaarweg, bijvoorbeeld een vaargeul (rode en groene tonnen) of een natuurlijk vaarweg (rivier/kanaal) gaat degene die strak stuurboordwal (rechterkant van het vaarwater) aanhoudt, voor.
3: (Kleine) zeilschepen gaan voor
Op (door spierkracht aangedreven vaartuigen) roeiboten/kano’s, en deze gaan weer voor op (kleine) motorschepen. Dus: Zeil gaat voor spier en motor, spier gaat voor motor. Goed om te onthouden wanneer je een motorboot of zeilboot bij ons huurt.
4: Motorboten onderling
Stuurboord gaat voor op open water zonder betonning. Bij tegengestelde koers wijkt men beiden uit naar stuurboord. Bakboord is links en stuurboord is rechts.
5: Zeilboten onderling
Stuurboord wijkt voor bakboord. Dit betekent dat degene die zijn zeil aan bakboord heeft staan, voorrang heeft over degene die zijn zeil aan stuurboord heeft staan. Loef wijkt voor lij. Deze regel gaat op als zeilschepen elkaar kruisen en ze beiden het zeil over dezelfde boeg hebben staan. Het schip dat aan de loefkant (waar de wind vandaan komt) ligt t.o.v. het andere schip, moet voorrang verlenen.